CALA

Somerville, Massachusettes

PROJECT OF THE YEAR FINALIST and BEST PROJECT

OWNER AND LEAD DESIGN FIRM: Sebastian Mariscal Studio

GENERAL CONTRACTOR: Kaplan Construction

STRUCTURAL ENGINEER: Foley Buhl Roberts & Associates

CIVIL ENGINEER: EBI Consulting

MEP ENGINEER: Wozny/Barbar & Associates

LANDSCAPE ARCHITECT: Groundview

SUBCONTRACTORS: Soucy Industries (Structural Steel); Superior Plumbing; Sontz Roofing Services; Fortin Drywall (Light Gauge Metal Framing and Drywall); Exterior Designs Inc. (Waterproofing and Metal Panel Siding); Recover Green Roofs (Green Roofs and On-Structure Landscaping); Capone Iron Corp. (Metal Stairs, Railings and Miscellaneous Metals)


Once a fortress-like bunker, the former Powder House Community School was transformed into an inclusive, intergenerational urban village through the extensive collaborative efforts of the CALA project team. 

Following six months of public meetings and two years of preconstruction, the team devised a 91,000-sq-ft mixed-use development with a half-acre park accessible to Somerville residents.

A critical element of the design was retaining as much of the original concrete structure as possible while adapting it for new uses. “It was a Tetris match of strategically removing pieces of precast, floors and beams to change the function from a school to a multifamily residential complex,” says Nathan Peck, president of Kaplan Construction.

In many cases, structure was left exposed, which created waterproofing challenges. The team reviewed every joint and connection, resulting in more than 30 unique waterproofing details that were engineered to close gaps in the exterior envelope. 

More than 10 insulation details were conceived to reduce the number of thermal breaks throughout the concrete. Additionally, concrete floors were ground and polished for reuse and precast planks became finished ceilings in portions of the building.

Some structural upgrades had to be made, primarily to meet seismic code, such as additional shear walls and column reinforcing. An existing central courtyard on the garden level was redesigned as an elevated courtyard with a resident garage underneath. 

CALA

Photo courtesy of Gibson Sotheby's International Realty

To create the additional courtyard, parts of the existing concrete plank flooring were cut and removed. Prior to demolition, crews reinforced the structure with steel plates and shear walls to stiffen elements that could be vulnerable to collapse.

Steel fabrication and installation required extensive field measurements of the existing structure. With no standard sizes throughout the building, every piece was custom-made. Ground penetrating radar was used to analyze every concrete connection point and determine individual fastener locations for more than 800 pieces of newly fabricated steel. Roughly 30% of locations had to be modified on the fly. 

Partially a result of retaining the structure, the vast majority of the project’s 48 residential units are unique in layout, requiring 225 different window types. “There were very few repeating window types,” recalls Jacqueline Maloney, project manager at Kaplan. “That took a lot of organization.”

In addition to exposed concrete, the new exterior envelope features corrugated metal panels and T-groove metal siding in three colors. 

CALA

Photo courtesy of Gibson Sotheby's International Realty

Peck says the team collaborated for months to conceive the new exterior, working through four different concepts. “There was a lot of strategizing on envelope materials and how to meet energy code, but do it economically,” he adds.

New EPDM and TPO roofing was installed throughout the project, along with a 21,000-sq-ft green roof. Crews also added a 20,000-sq-ft photovoltaic farm to the roof. 

In addition to residences, the project features five commercial properties with more than 23,000 sq ft of office space and space for a 100-seat restaurant with an outdoor patio.